În viitor, doctorii nu vor mai trata corpul uman cu medicamente, ci vor vindeca și preveni boala prin nutriție.
Thomas Edison
Din ce în ce mai multe studii arată faptul că alimentația, alături de genetică, este factorul ce face diferența între un corp sănătos și unul bolnav, aceasta stând la baza aproape oricărei probleme medicale.
Plecând de la premisa că hrana trebuie să fie o bucurie și nu o corvoadă, specialiștii AgeSense în dietă și nutriție oferă consiliere celor care doresc să își schimbe obiceiurile culinare, să adopte un stil de viață mai sănătos și cu un risc scăzut de boli cronice (cum ar fi hipertensiunea și hipotensiunea, diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul).
În alimentația din zilele noastre, ne lovim tot mai des de impactul puternic pe care factorii externi îl au asupra organismului nostru. Expunerea la toxicitate ridicată — din cauza fertilizatorilor, pesticidelor, chimicalelor, aditivilor alimentari, îndulcitorilor și coloranților artificiali — duc la sensibilități, alergii și intoleranțe, paraziți cronici, bacterii și infecții virale și, în timp, la distrugerea echilibrului nostru intern și a sistemului imunitar.
Statistici îngrijorătoare arată o creștere, la nivel global, a bolilor degenerative cronice care sunt declanșate de alimentația necorespunzătoare. O nutriție corectă și echilibrată joacă un rol fundamental în prevenirea oricărei afecțiuni. Când corpul nostru primește dozele corecte de nutrienți, vitamine și minerale, rămânem sănătoși. Astfel, reușim nu numai să ne punem la adăpost de probleme medicale, dar și să ne vindecăm de afecțiuni, fără a ajunge la medicamente sau intervenții chirurgicale costisitoare, invazive sau riscante.
Nutrienții sunt cărămizile din zidul fortăreței corpului nostru împotriva bolii. Deși toți oamenii sunt unici în ceea ce privește biochimia, metabolismul sau genele, felul în care reușim să procesăm alimente, să asimilăm nutrienți și, ulterior, să eliminăm toxinele își spune cuvântul în calitatea sistemului nostru imun, și este determinant în sănătatea noastră.
Medicina nutrițională poate fi folosită fie ca unic tratament, fie alături de o serie de alte tratamente medicale. Un dozaj corect al nutrienților și o alimentație echilibrată duc la reducerea inflamațiilor, scăderea toxicității, stabilizarea stresului oxidativ, corectarea dezechilibrului hormonal, îmbunătățirea funcției imune, reducerea coagulării sângelui și corectarea multor probleme de ordin biochimic ce stau la baza multor afecțiuni cronice de tip degenerativ. Totodată, studiile încep să arate tot mai des și efectul pe care nutriția îl are în prevenția, dar și în tratarea cancerului. Tot mai mulți medici oncologi atrag atenția asupra faptului că alimentația are un efect crucial în eficientizarea tratamentelor pe bază de chimioterapie.
Problemele legate de nutriție pot avea la origine comportamente și obiceiuri nesănătoase apărute, la rândul lor, din alte suferințe. Conștiința alimentației sănătoase reprezintă asul din mâneca celor care vor să își trateze cu respect corpul și mintea, și astfel să își prelungească viața.
Mai mult, atenția pentru o alimentație sănătoasă poate deveni cea mai importantă moștenire pe care o lăsăm copiilor noștri.
Atunci când mâncatul devine o corvoadă, când zecile de sfaturi, diete, metode și combinații ne asaltează zilnic și din toate direcțiile, este bine să învățăm să ne îndreptăm spre echilibru, spre asumare și responsabilitate.
Alina Trifu
Alina Trifu este consilier în nutriție, fiind certificată de către Asociația Internațională Masterclass ca Tehnician Nutriționist și Fitness Diet Nutrition Specialist. De asemenea, Alina Trifu este terapeut în terapii complementare (nutriție, diete, stil de viață) și Membru în Ordinul Practicienilor de medicină complementară și alternativă.