Dieta raw-vegană este o subcategorie a veganismului și la fel ca în veganism, dieta raw vegană exclude toate alimentele de origine animală, iar alimentele sunt consumate în stare crudă sau gătite la temperaturi sub 40-48°C.
Principiul de a consuma alimentele crude a apărut în secolul XIX, crezându-se că alimentele crude au mai mulți nutrienți decât cele gătite și că evită îmbolnăvirea. Atunci când gătim alimentele în mod normal, mineralele, nutrienții, vitaminele și enzimele sunt distruse. În ultima perioadă dieta raw-vegană devine din ce în ce mai populară, deși nu era necunoscută nici înainte. Oamenii folosesc această dietă din motive diferite, 2 dintre ele fiind sănătatea și mediul înconjurător. Această dietă ajută sănătatea prin scăderea în greutate, îmbunătășirea sănătății inimii și scăderea riscului apariției diabetului.
Dieta raw-vegană aduce multe beneficii oamenilor care o pun în practică, cum ar fi:
Îmbunătățește sănătatea inimii
Datorită concentrării asupra consumului de fructe și legume, dieta raw-vegană îmbunătățește starea inimii, deoarece atât fructele, cât și legumele sunt benefice scăderii tensiunii și scad riscul apariției bolilor de inimă sau a accidentelor vasculare.
Ajută la arderea kilogramelor
Atunci când te lupți cu kilogramele în plus, dieta raw-vegană este o alegere bună pentru a scădea în greutate, dar și pentru a te menține. Persoanele care au ținut această dietă au pierdut între 10-12 kilograme.
Reduce riscul apariției diabetului
Dieta raw-vegană, bazată pe fructe și legume, este bogată în fibre. Fibra este un nutrient în legătură cu scăderea glicemiei, așadar ajută la îndepărtarea riscului de a dezvolta diabet de tip 2. Dieta raw-vegană a reușit să scadă acest risc cu până la 12%.
Îmbunătățește digestia
La fel ca și în reducere riscului de apariție a diabetului, fibrele din plante ajută la îmbunătățirea digestiei, dietele raw-vegane conținând fibre solubile care hrănesc bacteria sănătoasă din intestine și insolubile care ajută la ieșirea mâncării mai repede din intestin.
Atunci când alegi să urmezi o dietă raw-vegană trebuie să știi și ce alimente poți sau nu poți consuma, pentru a te asigura că o urmezi într-un mod cât mai corect.
Alimentele pe care le poți consuma în timpul unei diete raw-vegane sunt: fructe proaspete sau deshidratate, sucuri din fructe proaspete, legume crude, legume deshidratate, sucuri din legume proaspete, lapte și unt din nuci raw, alge marine, nuci și semințe crude, condimente, oțet, sos de soia nepasteurizat, sirop de arțar, pudră de cacao neprocesată.
Alimentele pe care trebuie să le eviți într-o dietă raw-vegană sunt: fructele și legumele gătite, nuci prăjite, semințe prăjite, sare, făină, zahăr, uleiuri rafinate, ceai, cafea, alcool, sucuri pasteurizate, snacks-uri, chips-uri, alimente procesate.
Unele persoane consideră că fructele și legumele sunt secretul tinereții veșnice, însă ele reprezintă doar un stil de viață sănătos pe o perioadă lungă. Atunci când meniul nostru zilnic este bazat în mare parte pe alimente crude, celulele organismului nostru sunt hrănite și în acest fel prelungim starea naturală de bine.
Este important de reținut că acest stil de viață sănătos trebuie menținut, căci multe persoane aleg această dietă în momentul în care apare boala, iar acest stil de viață poate fi un pas spre vindecare, însă în anumite cazuri alimentația corectă nu este suficientă.
Dieta raw-vegană nu este destinată doar unei perioade de timp, ci poate deveni stilul nostru de viață. Este destinată oricărei persoane care vrea să se simtă bine, dacă este dispusă să iasă din zona de confort și să încerce ceva nou față de meniul culinar de zi cu zi.
Optați pentru sucurile din fructe și legume, deoarece acestea ne ajută să asimilăm repede nutrienții, ajungând direct în sânge, scutind organismul de procesul complex de digestie. Prin consumarea sucurilor naturale economisim energie.
Dieta raw-vegană nu este obligatorie, nu trebuie consumată doar pentru că vedem oameni în jurul nostru care fac asta, ci trebuie să fim siguri că este potrivită pentru noi.
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/legume-morcov-alimente-s%C4%83n%C4%83toase-1085063/